От целия Евросъюз ние сме най-зле в цифровите технологии

0

Страната ни е на последно място в Европейския съюз в индекса на Еврокомисията за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото за 2020 г., показва доклад.

Въпреки че общият резултат на страната ни е нараснал, сега България се нарежда още по-назад според данните, получени преди пандемията от коронавирус.

В доклада пише, че равнището на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. Възрастните, които притежават поне основни цифрови умения, са едва 29% в сравнение със средно 58 на сто за ЕС.

Само 11% имат умения над средното равнище – малко под една трета от средната стойност за ЕС. България е доста под средната стойност при интегрирането на цифрови технологии.

Българските предприятия все още не се възползват напълно от възможностите, предлагани от онлайн търговията – едва 7% от малките и средни предприятия продават онлайн, 3 на сто от всички тях реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн.

В документа се отбелязва, че България се справя сравнително добре в областта на свързаността, особено при широкия достъп до свръх високоскоростни и мобилни широколентови мрежи. Това се дължи на качествения, бърз и достъпен интернет у нас.

Авторите на доклада смятат, че страната ни е направила значителни подобрения в измерението „електронно управление“, което бележи все по-голям брой потребители и е постигнала висок резултат при предоставянето на цифрови обществени услуги в стопанската дейност. По отношение на човешкия капитал България се е изкачила с две места по-нагоре в класацията в сравнение с предходната година, се казва в доклада.

Прегледана: 53649

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече