Добра вест след Ковид-кризата: Токът за бита поевтинява с около 0,55% от 1 юли

0

Поевтиняването на природния газ за юни ще бъде отразено в цените на топлинната енергия

От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България  ще бъде намален. Това стана ясно от онлайн брифинг на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) Иван Иванов. Той съобщи, че средно електроенергията в страната ще поевтинее с 0,55%. След това той съобщи какви са процентите по дружества. За клиентите на ЧЕЗ на регулирания пазар намалението е с 0,45 на сто. 

И домакинствата и малкия бизнес, които са към „Енерго-Про“, ще получават тока на цени с 1,69% по-ниски отколкото са сега. Единствено при потребителите на ЕВН в Югоизточна България ще има едва забележимо увеличение от 0,15 на сто.

Снимка: https://hronika-bg.com/

Брифингът на председателя на КЕВР беше за решението за намаляване на цената на природния газ не с 1,70 на сто, както беше внесено заявлението, а с 9,4%. Това е поредното намаление на цените на газа от 5 август миналата година. То се дължи на промяната в договора между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, в която тежест имат цените на газовите хъбове в Европа. 

В последния ден на май „Булгаргаз“ внесе корекция в предложението си за цена от 1 юни и то надолу с 9,4 на сто в сравнение с тази през май. Какво вече се знае, компанията всеки месец внася в КЕВР заявление за цена. 

Председателят на КЕВР съобщи още, че няма да се променя от днес цената на парното, въпреки че при намаление с над 5 на сто на цената на газа, това се отразява и при топлинната енергия. Иванов заяви, че 20 дни трае процедурата за промяна на цените на парното и ако се намали цената, то това ще е за 10 дни. Поевтиняването на природния газ за юни ще бъде отразено в цените на топлинната енергия, които КЕВР ще определи за едногодишен период от 1 юли, каза Иванов.

Прегледана: 39305

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече