Пандемията от Covid-19 прогони богаташите от космополитния Ню Йорк

0

Основната  причина за това масово напускане е замразената икономическа дейност в елитните квартали

Откакто Ню Йорк беше обхванат от пандемията от коронавирус, 5 % от населението е напуснало града, пише „Ню Йорк Таймс”, цитиран от БГНЕС. В него живеят около 8,4 милиона души, като в периода от 1 март до 1 май около 420 000 жители, предимно заможни хора, които живеят в елитни квартали, са го напуснали.

Изданието се позовава на анализ, изготвен с помощта на геолокацията на смартфоните, проведен от технологична компания от Ню Мексико. От него става ясно, че в много части на Ню Йорк населението си е още там, но броят на жителите в квартали като Сохо, Уест вилидж, Морнингсайт хайтс, Файненшъл дистрикт, Митдаун и други, е намалял с около 40 % и повече. За същия период населението в Манхатън е намаляло с около 20 %. Геолокацията показва, че основните дестинации на богатите нюйоркчани са крайбрежните райони и градчета на Източния бряг, например Лонг Айлънд, както и по-отдалечени места по северното крайбрежие на щата.

Снимка: businessinsider.com

Други са предпочели по-близки дестинации като Североизточна Пенсилвания и Северозападен Кънектикът. Местните жители там се оплакват, че супермаркетите са опразнени от „гражданите”, които са останали да живеят във вилите си. В някои места като Хемптънс месечните наеми са скочили многократно, като сумата може да достигне до 30 000 долара за две седмици. Някои от новозаселилите се там били бездомници, които са донесли със себе си вируса, благодарение на което се е увеличил броят на починалите от COVID-19, смята местното население.

Основната  причина за това масово напускане е замразената икономическа дейност в елитните квартали на Ню Йорк от началото на пандемията. Ню Йорк стана епицентър на епидемията в САЩ и в света, като изпревари по брой на заразени държави като Франция и Германия. Там са регистрирани повече от 186 000 случая, от които 15 300 са починали.   


Прегледана: 30705

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече