Балове все пак ще има! Но…в разгара на лятото!

0

Според просветния министър опасността не е отминала, епидемията все още е факт

Темата за несъстоялите се абитуриентски балове отново излезе на дневен ред, след като тазгодишните зрелостници фактически вече завършиха учебната година и им предстоят матури. Министърът на образоването Красимир Вълчев коментира, че все пак балове може и да има, но те ще се проведат през юни, юли или август. По думите му, опасността все още не е преминала и трябва да бъдем предпазливи.

„Не е в момента целесъобразно да рискуваме с провеждането на балове. Могат да се направят и през юни, юли, дори август – това е празненство и винаги може да се организира“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

По думите му, опасността не е отминала, епидемията все още е факт.

Ние трябва да бъдем предпазливи. По ресторанти и молове не е задължително да се ходи, но на училище е. Учениците все пак ще се върнат за изпити по практики, за осъществяването на практики, децата, които не са се обучавали добре през електронните системи, ще доучват през лятото„, уточни  той.

Вълчев похвали дистанционното обучение, като подчерта, че една много голяма част от децата учиха ефективно при дистанционното образование. Те ще завършат класа, но останалите ще доучват или ще повторят годината.

Всички детски градини отварят по тяхно решение или по решение на общината от 22 май до 1 юни. „По-голямата част ще отворят на 22 май. Очакваме средно 50% от децата да тръгнат на детска градина, каза още той. – Учителите по детските градини ще бъдат вкарани в тестова група за коронавируса. При констатация на заразено дете в някоя детска градина, всички ще бъдат тествани, без да се затваря цялата градина, ако няма още случаи.“

Държавният зрелостен изпит не може да се каже, че е по-лесен от един приемен изпит в университетите.

Снимка: News.bg

Просветният министър коментира също, че има недостиг в педагогическите и инженерни специалности и се прави всичко възможно да се насърчи приемът в тях.

Прегледана: 29910

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече