ЕК предупреди: Гответе се за втора вълна от COVID-19!

0

От началото на пандемията повече от 4 милиона души са заразени с коронавирус в света

Страните на Европейския съюз трябва да се готвят за евентуален старт на втора вълна на коронавируса. Това съобщиха от  Европейската комисия. В тази връзка европейските държави трябва да предприемат всички необходими мерки, за да бъдат подготвени за такъв сценарий, научи Mymedia.bg

Според данните на ЕК нови вълни могат да се появят, дори ако текущите показват добър контрол. От началото на пандемията повече от 4 милиона души са заразени с коронавирус в света, около 280 000 са починали.

Преди дни израелският премиер Бенямин Нетаняху е предупреди партията си „Ликуд“, че коронавирусът COVID-19 може да унищожи човечеството, ако се допусне втора вълна. Това съобщи Times of Israel, позовавайки се на член на Кнесета. Твърди се, че твърденията на Нетаняху произтичат от доклади, че онези, които са се възстановили от смъртоносната болест, отново са били заразени.

 В подкрепа на това твърдение застанаха и  вирусологът от берлинската клиника „Шарите“ Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман, които  предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията. И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ.

В интервю за „Тагесшпигел“ Майер-Херман обяснява, че при коефициент на репродукция 1 – тоест, когато един болен заразява само един друг човек, за създаването на т.нар. стаден имунитет биха били необходими цели 25 години. Ясно е, че подобно нещо е неприемливо. Още повече, че в момента все още няма ваксина. Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничителни мерки, с които вирусът да бъде „пресушен“. Това означава да се поддържа коефициент на репродукция от 0,2 или 0,3. В противен случай, твърди Майер-Херман, ще трябва да живеем с ограниченията още дълго време.

Прегледана: 23780

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече