Микробиолог даде надежда: Медикаменти за СПИН и ебола, както и БЦЖ ваксината, помагат за лечение на коронавируса

0

Доц. Петрова обяви, че в началото на другата година ще има ваксина срещу Covid-19

Един от най-известните микробиолози в страната доц. д-р Пенка Петрова вдъхна надежда и оптимизъм на българите, че до началото на следващата година ваксината срещу коронавирус в Европа ще е факт, информира Mymedia.bg. Според нея, на този етап ние сме по-защитени, тъй като сме имунизирани в БЦЖ ваксина.

 „Коронавирусът загива при ултравиолетова светлина и чист въздух, така че можем спокойно да отидем на море. Това е седмият коронавирус от 80-те години до сега, който предизвиква епидемия. Миналите са имали много по-голяма смъртност, но бързо са спрели разпространението си, затова нямаме ваксина“. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова в „Събуди се“ по Нова телевизия

По думите й стари лекарства срещу други вируси помагали в борбата със заразата. Такива са например медикаментите използвани за СПИН и ебола. Към момента обаче няма открито специфично лекарство за лечението на коронавирус. 

Доц. д-р Пенка Петрова подчерта, че науката трябва първо да си отговори на въпроса с какво COVID-19 усложнява състоянието на тези, които страдат от диабет. Тя добави още, че вирусът има лоши въздействия и върху кръвоносната система – получава се разрушаване на капилярите. 

Чисто статистически излиза, че ваксината БЦЖ помага. Оказва се, че имунизираното население е по-устойчиво. Използването на кръвна плазма у нас даде добър резултат – в Плевен беше излекува лекар“, каза още доц. д-р Пенка Петрова. Тя предупреди, че отпускането на мерките може да доведе до нова вълна от COVID-19

Микробиолог обаче демонстрира оптимизъм, че в началото на следващата година ЕС ще разполага с ваксина срещу коронавируса. „Оптимист съм. Вече се мина на големи групи хора. Разработването на европейската ваксина е много напреднало и ще бъдат произведени достатъчен брой дози през януари“, увери д-р Пенка Петрова.

Тя обясни, че разработването на българска ваксина срещу коронавирус е в начален етап. „В момента създаваме прототип на ваксината. Разработването на ваксината се финансира от института „Пастьор“ и от частни дарения“, обясни д-р Петрова.

В Института по микробиология се работи и по плазмотерапия, кат резултатите са много обнадеждаващи, но по думите на доц. д-р Петрова у нас все още няма достатъчно голям брой болни. Тестват се и хлорохинови производни, за да се открият по-малко опасни препарати за човека. Става дума за за различни лекарства срещу СПИН и ебола, които сега се тестват за лечение на коронавирус, обясни микробиологът.

Прегледана: 18420

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече