Ексздравен министър към властта: Здравната ни система не беше подготвена за Covid-19, затова има толкова заразени медици

0

Според проф. Гайдарски основното предизвикателство пред здравеопазването е да се подобри организацията

Бившият министър на здравеопазването от 2005 г в кабинета на Сергей Станишев проф. Радослав Гайдарски зададе публично въпроса защо не беше използван общият пандемичен план от 2006-а, научи Mymedia.bg. Питането бе с оглед на епидемиологичната ситуация в държавата и колапса, в който изпада здравната ни система.

„В областта на здравеопазването през последните години се забелязват неща, които трябваше да бъдат осъществени много преди това… Имаме категорична липса на лекари, още повече липса на медицински сестри… Имахме глупостта по времето на СДС да бъдат закрити елитни училища за медицински сестри, акушерки, лаборанти, специалисти по дентални грижи. Правим си илюзии, че ще подобрим заплащането“. Това коментира пред БНР проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването.

Според него няма здравна политика и в началото екипите не са били подготвени за борба с коронавируса, не са имали оборудването:„Затова се стигна до парадокса да има повече разболял се медицински персонал. Системата не беше подготвена“.

Проф. Гайдарски допълни, че през 2006 година е изготвен пандемичен план до 2020 година, който съвместява усилията на няколко министерства и в който са разписани всички най-дребни детайли.„Двама в щаба – доц. Кунчев и проф. Кантарджиев, много добре знаеха за този план и не мога да разбера защо не го изкараха наяве“, уточни медикът.  

По думите му основното предизвикателство пред здравеопазването е да се подобри организацията: „Ако продължим по същия начин – намаляват медицинските сестри, изчезват младите лекари, представете си какво ще стане след 5-10 години в България“, бе категоричен бившият здравен министър.

Прегледана: 4805

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече