Бизнесът отпусна допълнителни 20 дни отпуск независимо от извънредното положение

0

Бизнесът е одобрил предложението на синдикатите да има допълнителен 20-дневен годишен отпуск за 2020 г. за родители, които са изчерпали отпуската си и имат дете до 14 г, информира Mymedia.bg. По 2/3 от обсъжданите мерки за ограничаване на икономическите последици от COVID-19 е постигнато съгласие между държавата, бизнеса и синдикатите.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV след края на онлайн заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

Президентът на КНСБ се спря и на компенсациите за непреки разходи на въглеродните емисии като неотложна мярка за подпомагане на индустрията в условията на криза.

„Тези 30 млн. лв., които ги чакаме да влязат на второ четене в парламента, законопроектът увисна във въздуха, защото нямаше съгласие от управляващата партия – остана на трупчета. Сега се дава съгласие от Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите“, уточни Димитров.

По още една важна тема е постигнато съгласие между синдикати и бизнес – минималното обезщетение за безработица. Управлението обаче все още не са дали зелена светлина. Очаква се в края на май да има позиция и на Министерството на финансите.

„Ние се разбрахме да търсим приложение на общия принцип – бизнесът не е много склонен да отидем на 17 лева директно от сегашните 9 лева на ден. Това е нашето предложение или 60% от сегашната минимална заплата. Бизнесът е съгласен на 60%“, каза президентът на КНСБ.

По думите му, ако предложението влезе в сила, няма да има максимално и минимално обезщетение за безработица, а спрямо осигурителния си доход всеки служител да получава 60% от сумата за обезщетение.

Обсъждан е и вариант за сектор „Туризъм“ да има по-голяма финансова подкрепа по схемата 60 на 40.

Прегледана: 21385

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече